Prof. Dr. Sevgi Kalayoğlu Beşışık, SGK geri ödeme sisteminde VAD tedavisi zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin açıklama yaptı. Beşışık, bu zorunluluğun kaldırılmasının multipl miyelom tedavisini nasıl etkileyeceğini anlattı.

26-09-2017, 15:41:10

Prof. Dr. Sevgi Kalayoğlu Beşışık, multipl miyelom (MM) hastalığının tedavisinde ülkemizde yaşanan son gelişmelerden olan VAD tedavisi zorunluluğunun SGK geri ödeme sisteminden kaldırılmasını değerlendirdi. Prof. Dr. Beşışık’ın açıklamalarına
https://miyelomlayasam.com/index.php?lang=tr&page=63&ytCat=16 ‘SGK geri ödeme sisteminde VAD tedavisi zorunluluğunun kaldırılması MM tedavisini nasıl etkileyecek?’ başlığı altındaki videodan ulaşabilirsiniz.

VAD nedir?
VAD (Vincristine/Adriamycin/Deksametanoz) tedavisi, multipl miyelom (MM) hastalığının tedavisinde yeni ilaçların keşfinden önce uygulanan başlangıç tedavisidir. Normal kök hücrelere zarar vermemesi, kök hücre transplantasyonu öncesi kullanılabilmesi ve hastaların yüzde 70’inde remisyon sağlaması gibi avantajları bulunmaktadır. Fakat daha sonra üretilen yeni ilaçların VAD tedavisinden daha iyi sonuç vermesinin ardından, VAD tedavisi zorunluluğu, MM hastalarının bu ilaçlara erişimini yavaşlatıyordu.

Sevgi Kalayoğlu Beşışık kimdir?

Prof. Dr. Sevgi Kalayoğlu Beşışık, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmasının ardından eğitim hayatını İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürdü. Mezun olduktan sonra hematoloji alanına yönelen Beşışık, 1993’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi’nin kurulmasında görev aldı. Londra Royal Free Hospital’de 1993-1994 yıllarında kemik iliği nakli ünitesi ve kök hücre işlem laboratuvarında gözlemci olarak bulunan Beşışık, 1999’da plazma hücresi hastalıklarıyla ilgilenmeye başladı ve 2010 yılında, İstanbul’da 3 devlet üniversitesinin multiple miyelom hastalığı ile ilgilenen doktorlarıyla bir araya gelerek İstanbul Miyelom Grubu’nu kurdu. Halen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği hekimi ve öğretim üyesi olmasının yanı sıra Kan Merkezi’nin sorumlu hekimliği görevini de sürdürmektedir.