Kemoterapi

Anti-kanser ilaçlar yoluyla sağlıklı hücrelere en az zarara uğratacak şekilde kanserli hücreleri yok etmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi ilaçları bazen tabletler halinde ağız yoluyla (oral), kimi zaman da damar yoluyla (infüzyonla) alınabilir (intravenöz kemoterapi). Kemoterapiyi infüzyonla alıyorsanız, damar yolunuzun açılması gerekecektir. Tıpkı serum verilir gibi tedavi uygulanmaktadır. Damar yoluyla uygulanan tedavilerin ne kadar sürede verileceği tedavi protokolüne ve ilaca bağlı olarak büyük değişikliler gösterir. Kimi ilaçlar için 24 saatlik uygulama gerekirken, kimileri dakikalar içinde verilebilir.

Oral kemoterapiyi evde alabilirsiniz, ama intravenöz kemoterapi için hastaneye gelmeniz gerekir.

Kemoterapi ilaçları ile ilişkili olarak tedavi öncesinde mutlaka hekiminizden ayrıntılı bilgi isteyiniz. Olası yan etkiler hakkında bilgi almadan, tedavi boyunca uyulması gereken kuralları ve önlemleri bilmeden tedaviye başlamak sakıncalı olabilir.

Her ilacın kendi yan etkileri vardır, aynı tür kemoterapi bile farklı kişilerde farklı reaksiyonlara yol açabilir.

Kemoterapi ilaçları başlangıçta iyi tedavi yanıtı verirken süreç içinde tedavi yanıtları azalabilir veya hastalık tamamen dirençli hale gelebilir.

Unutmayın!

Yan etkilerin büyük bölümü kısa sürelidir ve genellikle kolayca yönetilebildiklerini ve tedavi kesildikten sonra giderek ortadan kaybolacaklarını bilmek gerekir.

Kemoterapinin yol açabileceği yan etkiler hakkında bilgi almak için, doktorunuza veya hemşirenize danışmaktan kaçınmayın. Tüm ilaçlarınız için bilgi almayı ve kullanım talimatını istemeyi unutmayın. Tedavinize bağlı olabileceğini düşündüğünüz yan etkiler yaşıyorsanız, bunları doğrudan doktorunuza söylemelisiniz. Size faydalı olabilecek ilaçlar verebilir veya tavsiyelerde bulunabilir ya da etkileri azaltmak için tedavinizi değiştirebilir.

Birçok kemoterapi ilacının en sık görülen yan etkileri bulantı veya kusma, saç dökülmesi (alopesi), ağızda yaralar (veya ağız ülserleri) ve ishaldir.