Uzmanlar, kanser teşhisini beklenmedik bir trafik kazası haberine benzetiyor, üstelik kazayı geçiren de, kötü haberi alan da aynı kişi. Teşhisin ardından gelen ortalama bir aylık sürede ruh halindeki dalgalanmalar, akıl karışıklıkları, isyan duygusu gibi pek çok tepkinin doğal olduğunu belirtiyorlar. Aslında, bu süreç yas döneminde insanların verdiği tepkilere çok benziyor.

Dolayısıyla ilk zamanlarda şoka girebilir, donup kalabilir ve verilen bilgileri tam kavrayamayabilirsiniz. Ama tüm süreci yeniden değerlendirip, sorularınıza cevap almak için önünüzde pek çok fırsat olacağını unutmayın. Bu sürecin geçici olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kendinizi duygusal bakımdan rahat hissettiğiniz andan itibaren hastalık, tedavi seçenekleri ve sizinle benzer yollardan geçen hastalarla ilgili bilgi toplamaya başlayabilirsiniz. Bu konuda bilgi sahibi oldukça, öfke, endişe gibi duygularla başa çıkmanız da kolaylaşacaktır. Teşhisi öğrenen yakınlarınız da sizinle benzer bir sürece girerek, sizin için fazlasıyla endişelenmeye başlayabilir.

Hatta bazen birbiriniz için endişelenmekten, hiçbir şey konuşamaz hale gelebilirsiniz ya da üzerinize fazla düştüklerini gözlemleyebilirsiniz. Böyle durumlarda zor da olsa tarafların birbirine karşı dürüst olup, endişelerinizle ilgili konuşmak rahatlatıcı olabilir.